OBSTRUCTIVE SLEEP APNEA

MyOMS.gr ⎜ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΝΟΙΕΣ ΥΠΝΟΥ⎜MyOMS.gr

SLEEP APNEA

Αποφρακτικές Άπνοιες Ύπνου
⎜MyOMS.gr⎜

myoms.gr_logo-2.jpg
img_6736.jpg
ΑΠΝΟΙΕΣ ΥΠΝΟΥ
Προηγμένες υπηρεσίες ρομποτικής και χειρουργικής θεραπεία των αποφρακτικών απνοιών ύπνου για μόνιμη και οριστική θεραπεία. Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΝΟΙΕΣ ΥΠΝΟΥ

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
American Association Of Oral & Maxillofacial Surgeons
ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

O Dr. Χατζηστεφάνου εξειδικεύεται στις άπνοιες ύπνου, εφαρμόζοντας μια καινοτόμα χειρουργική επέμβαση για μόνιμη και οριστική λύση. Η επέμβαση συνίσταται σε ταυτοχρονη αποκατάσταση της απόφραξης στην υπερώα και τη βάση της γλώσσας.

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
1η Πανελλαδικά Οριστική Χειρουργική Θεραπεία Άπνοιας Ύπνου

myoms_robotics_drchatzistefanou.jpg
ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Προηγμένες υπηρεσίες ρομποτικής χειρουργικής θεραπεία των αποφρακτικών απνοιών ύπνου για μόνιμη και οριστική θεραπεία, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

ΚΛΙΝΙΚΗ • ΑΘΗΝΑ
Β' ΓΝΑΘΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ  
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Διστόμου 9, Μαρούσι 15125

Γραμματεία⎜Ιατρικό Αθηνών :
(210)699 1024 (09:00 – 13:00)

Γραμματεία⎜myOMS.gr:

(211)103 1490 (09:00 – 21:00)

Dr. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ MD,PhD
Γναθοπροσωπικός Χειρουργός
T: (211) 103 1490
K: (697) 745 0596
E: chatzistefanou@myoms.gr

myoms.gr_iatriko.jpg
ΚΛΙΝΚΗ • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Β' ΓΝΑΘΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ  
Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο 
Ασκληπιού 10, Πυλαία 55535

Γραμματεία⎜myOMS.gr:
(211)103 1490 (09:00 – 21:00)

Γραμματεία⎜Διαβαλκανικό :
(213)040 0302 (09:00 – 13:00)

Dr. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ MD,PhD
Γναθοπροσωπικός Χειρουργός
τηλ.: (211) 103 1490
κιν. : (697) 745 0596
email: chatzistefanou@myoms.gr

myoms.gr_interbalkan.jpg


Ένας στους πέντε ενήλικες έχει τουλάχιστον ήπιας μορφής άπνοια ύπνου. Οι περισσότεροι, ωστόσο, μπορεί να μην το γνωρίζουν. Αν κάποιος ροχαλίζει δυνατά ή ξυπνά απότομα προσπαθώντας να πάρει ανάσα, θα πρέπει να ελεγχθεί άμεσα για άπνοιες. Η υπνική άπνοια μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, αρρυθμίες, υπέρταση, μειωμένη σεξουαλική libido και μειωμένη απόδοση στην εργασία. Έχουν, επίσης, 7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτοκινητιστικό ατύχημα, λόγω υπνηλίας. 

Εάν έχετε διαγνωστεί με αποφρακτική άπνοια ύπνου, ο γναθοπροσωπικός χειρουργός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποια θεραπεία είναι καλύτερη για σας.
 
Ο Dr. Χατζηστεφάνου προσφέρει προηγμένες υπηρεσίες ρομποτικής και χειρουργικής θεραπείας των αποφρακτικών απνοιών ύπνου για μόνιμη και οριστική θεραπεία, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΝΟΙΕΣ ΥΠΝΟΥ


Αίτια Αποφρακτικής Άπνοιας ύπνου

Aποφρακτική άπνοια ύπνου (Obstructive Sleep Apnea) είναι η παροδική και επαναλαμβανόμενη μείωση της φυσιολογικής ροής αέρα προς τους πνεύμονες (άπνοια) κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οφείλεται σε απόφραξη του ανώτερου αεραγωγού λόγω μείωσης του μυικού τόνου της μαλακής υπερώας (ουρανίσκος) και της γλώσσας. Η διακοπή αυτή της αναπνοής προκαλεί διέγερση του εγκεφάλου και αφύπνηση του ασθενούς, ώστε να ξαναρχίσει η διαδικασία αναπνοής. Οι αφυπνήσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα ασθενείς που πάσχουν από άπνοιες να μην ξεκουράζονται αρκετά και να ξυπνούν κουρασμένοι και κακοδιάθετοι, παρότι μπορεί να έχουν “κοιμηθεί” αρκετές ώρες. Εξ' ορισμού η αποφρακτική άπνοιας ύπνου, οφείλεται σε απόφραξη του αεραγωγού στη:

 • Μαλακής υπερώας και σταφυλής (15%)
 • Βάσης της γλώσσας (70%)
 • Υποφάρυγγα (15%)
Άτομα τα οποία έχουν μακρυά και χαλαρή μαλακής υπερώας, μεγάλη σταφυλή, μεγάλη γλώσσα ή μικρή κάτω γνάθο (οπισθογναθισμός) έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν αποφρακτικές άπνοιες κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η παχυσαρκία, οι υπετροφικές αμυγδαλές, το στραβό διάφραγμα, οι υπερτροφικές κόγχες και ο παχύς λαιμός μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα, αλλά δεν αποτελούν αίτια της υπνικής άπνοιας.
sleep.apnea_drcahtzistefanou_pathogenesis-copy.jpg
Κλινική εικόνα | Ενδείξεις Υπνικής Άπνοιας
Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια απόφραξης της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου έχουν ως αποτέλεσμα :
 • Έντονο και θορυβώδες ροχαλητό
 • "Διακοπή" της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου
 • Ανεξήγητη κόπωση. Να ξυπνάτε δηλαδή κουρασμένοι και κακοδιάθετοι, παρότι έχετε κοιμηθεί αρκετές ώρες
 • Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
 • Κεφαλαλγία, ειδικά κατά την πρωινή έγερση
 • Μειωμένη παραγωγικότητά στην εργασία (χαμηλή συγκέντρωση, αδύνατη μνήμη)
 • Επιθετικότητα και διαταραχή των διαπροσωπικών σας σχέσεων
 • Σεξουαλική δυσλειτουργία
 • Κατάθληψη
 • Σύνδρομο υπνικής άπνοιας (Sleep Apnea Syndrome). Χαρακτηρίζεται από σχετιζόμενη με τις άπνοιες υπέρταση, αρρηθμίες, στεφανιαία νόσο και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
Άτομα τα οποία βιώνουν συμπτώματα που σχετίζονται με αποφρακτικές άπνοιες ύπνου θα πρέπει να ελεγχθούν από ειδικό ιατρό και να υποβληθούν σε μια ειδική εξέταση, η οποία λέγεται μελέτη ύπνου. Η κλινική μας στο Ιατρικό Κέντο Αθηνών και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει τη διάγνωση και διερεύνηση της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου.

ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ vs. ΡΟΧΑΛΗΤΟ

Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου | Διακοπή ροής αέρας
sleep.apnea_drchatzistefanou_site-b.jpg
Έντονο Ροχαλητό | Μη διακοπή ροής αέρα
sleep.apnea_drchatzistefanou_site-c.jpg

Η κλινική μας στο Ιατρικό Κέντο Αθηνών και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει τη διάγνωση και διερεύνηση της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου.

Μελέτη ύπνου

Το έντονο και θορυβώδες ροχαλητό δεν συνοδεύεται πάντα από αποφρακτικές άπνοιες ύπνου. Η διάγνωση της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας δεν είναι κλινική, αλλά γίνεται με μια ειδική εξέταση που λέγεται μελέτη ύπνου. Με την μελέτη ύπνου ελεγχονται τυχόν διακοπές –  “αποφράξεις” – της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Με βάση τον αριθμό των απνοιών ανά ώρα ύπνου – Δείκτης Αναπνευστικής Διαταραχής (Respiratory Disturbance Index, RDI) – η υπνική άπνοια χαρακτηρίζεται ως μικρής [RDI < 15], μέσης [RDI 15 – 30] ή μεγάλης [RDI > 30] βαρύτητας. Μεγάλης βαρύτητας άπνοιας έχουν απόλυτη ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση λόγω του κινδύνου επιπλοκών.

Σημείο απόφραξης αεραγωγού
Ανάλογα με το σημείο της απόφραξης, η υπνική άπνοια χαρακτηρίζεται ως Fujita Ι, όταν το πρόβλημα εντοπίζεται την περιοχή της μαλακής υπερώας και της σταφυλής, ως Fujita ΙΙΙ, όταν εντοπίζεται στη βάση της γλώσσας, ή Fujita ΙΙ, όταν εντοπίζεται και στα δύο. Περαιτέρω έλεγχος με αξονική τομογραφία και πλάγια κεφαλομετρική ακτινογραφία, ολοκληρώνει τη διαγνωστική προσέγγιση και θέτει τις βάσεις ενός ολοκληρωμένου και εξατομικευμένου κατά περίπτωση σχεδίου θεραπείας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΝΤΟΝΟΥ ΡΟΧΑΛΗΤΟΥ

Αφορά περίπου το 30% έως 50% του πληθυσμού και οφείλεται σε χαλάρωση της μαλακής υπερώας και της σταφυλής, τα οποία “πάλλονται” κατά τη διάρκεια της αναπνοής, προκαλώντας το χαρακτηριστικό ήχο του ροχαλητού.

Άπλες συμβουλές για ροχαλητό
Παραθέτουμε μερικές απλές συμβουλές με τις οποίες θα μπορούσατε να μειώσετε τη συχνότητα και την ένταση του ροχαλητού:

 • Χάσιμο περιττού βάρους και λίπους
 • Αλλαγή θέσης κατά τη διάρκεια του ύπνου. Προτιμάτε να κοιμάστε γυρισμένοι προς τη μια πλευρά.
 • Αποφύγετε μεγάλα γευμάτα, καφείνη ή αλκοόλ, για τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο
 • Αποφύγετε τη λήψη υπνωτικών ή ηρεμιστικών χαπιών


Χειρουργική θεραπεία

Προσφέρει μόνιμη και οριστική απαλλαγή από το ενοχλητικό ροχαλητό. Συνίσταται σε εκτομή τμήματος της χαλαρής – “παλλόμενης” – μαλακής υπερώας και σταφυλής. Η επέμβαση είναι απλή, διαρκεί περίπου 30 λεπτά και γίνεται ακόμα και με μέθη.

Ρομποτική θεραπεία (T.O.R.S.)
Η κλινική μας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης είναι μία από της λίγες κλινικές στην Ελλάδα που εφαρμόζεται με επιτυχία ρομποτική χειρουργική θεραπεία (Transoral Robotic Surgery, T.O.R.S.) για το έντονο ροχαλητό. Η ρομποτική χειρουργική δίνει το πλεονέκτημα του σημαντικά μικρότερου χρόνου αποθεραπείας, ο οποίος δε ξεπερνά συνήθως τη 1 εβδομάδα, ενώ μπορείτε να επιστρέψετε άμεσα, την επόμενη κιόλας μέρα, στις επαγγελματικές και κοινωνικές σας υποχρεώσεις.

Έντονο Ροχαλητό | Ρομποτική Θεραπεία
tors_sleep.apnea_drchatzistefanou_sitea1.jpg
Έντονο Ροχαλητό | Υπερωιο–σταφυλαπλαστική
tors_sleep.apnea_drchatzistefanou_sitea2-copy.jpg

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΠΝΟΙΑΣ ΥΠΝΟΥ


Συντηρητική Θεραπεία Άπνοιας
Εφαρμόζεται για μικρής έως μέσης βαρύτητας άπνοιες.

ΧΑΣΙΜΟ ΒΑΡΟΥΣ
Χάσιμο του περιττού βάρους, αλλαγή του τρόπου ζωής (άσκηση, μείωση άγχους), αποφυγή μεγάλων γευμάτων, καφείνης ή αλκοόλ πριν τον ύπνο, αποφυγή υπνωτικών ή ηρεμιστικών χαπιών και αλλαγή θέσης κατά τη διάρκεια του ύπνου (προτιμάτε να κοιμάστε γυρισμένοι στη μια πλευρά), μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του ύπνου σε περιπτώσεις ασθενών με μικρής βαρύτητας άπνοιες.

ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ 
Οι ορθοδοντικές συσκευές που μετακινούν τη κάτω γνάθο προς τα έμπρος έχουν αμφίβολα αποτελέσματα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε περιπτώσεις ασθενών με ήπια μορφή άπνοιας.  

ΣΥΣΚΕΥΕΣ C-PAP and Bi-PAP
Αποτελούν μια αξιόπιστη λύση για τους ασθενείς που ταλαιπωρούνται από μέσης βαρύτητας άπνοιας. Η λειτουργεία τους βασίζεται στην αυξηση της πίεσης του εισπνεόμενου αέρα, εμποδίζοντας έτσι τη διακοπή της ροης του στον ανώτερο αεραγωγό. Έχουν όμως περιορισμένες εφαρμογές σε ασθενείς με βαρειά μορφή αποφρακτικής άπνοιας ύπνου (ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας ή καρδιολογικά προβλήματα), ενώ έχει παρατηρηθεί και περορισμένη συμόρφωση των ασθενών στη χρήση του. Περίπου 1 στους 3 ασθενείς εγκαταλείπουν τη χρήση της μάσκας μετά από 1 χρόνο χρήσης. 


Χειρουργική Θεραπεία Άπνοιας
Η χειρουργική θεραπεία προσφέρει μόνιμη και οριστική λύση σε όσους ταλαιπωρούνται από βαριά μορφής αποφρακτικής υπνικής άπνοιας. Ο Dr. Χατζηστεφάνου εξειδικεύεται στη χειρουργική θεραπεία της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου εφαρμόζοντας μια πρωτοποριακή χειρουργική μέθοδο επεμβαίνοντας ταυτόχρονα και στα τρεια σημεία απόφραξης του αεραγωγού κατά τη διάρκεια του ύπνου (υπερώα-σταφυλή | βάση γλώσσας | υποφάρυγγας). Με τον τρόπο αυτό τα ποσοστά επιτυχίας τα οποία φθάνουν έως και 90%. Αντιθέτως η παρέμβαση μόνο στη περιοχή της σταφυλής δε μπορεί να βελτιώσει τις άπνοιες σε ποσοστό πάνω από 15 - 20%. 

ΕΝΔΕΞΕΙΣ
Η χειρουργική θεραπεία ενδείκνυται για ασθενείς με :
 • Βαρειά μορφή άπνοιας (RDI > 30 ή υποξυγοναιμία < 90%)
 • Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
 • Καρδιολογικά προβλήματα (υπέρταση, αρρυθμίες)
 • Δεν προσαρμόστηκαν στη μάσκα CPAP ή Bi-PAP


ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ο Dr. Χατζηστεφάνου πραγματοποίησε τη πρώτη στην Ελλάδα οριστική χειρουργική θεραπεία αποφρακτικής άπνοιας ύπνου επεμβαίνοντας ταυτόχρονα και στα τρεια σημεία απόφραξης του αεραγωγού κατά τη διάρκεια του ύπνου (υπερώα-σταφυλή | βάση γλώσσας | υποφάρυγγας). Ο ασθενής απαλλάχθηκε οριστικά από τις άπνοιες και άρχισε να αναπνάει κανονικά από την 1η κιόλας μετεγχειρητική ημέρα.

Δείτε περισσότερα για την πρωτοποριακή χειρουργική μέθοδο αντιμετώπισης της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου που εφαρμόζεται στην κλινική μας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

Πρωτοποριακή Θεραπεία Άνοιας Ύπνου
1η στην Ελλάδα οριστική χειρουργική θεραπεία άπνοιας
Πρωτοποριακή Θεραπεία Άνοιας Ύπνου
Μαρτυρία ασθενούς που υπεβλήθει σε χειρουργική θεραπεία 
Ρομποτική Θεραπεία Άπνοιας
Η Διαστοματική Ρομποτική Χειρουργική (Transoral Robotic Surgery • T.O.R.S.) αποτελεί την πιο προηγμένη χειρουργική μέθοδο θεραπείας της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου. Χρησιμοποιώντας ένα ρομποτικό σύστημα για την καθοδήγηση των χειρουργικών εργαλείων, ο χειρουργός έχει τη δυνατότητα να κάνει κινήσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια, σταθερότητα και ευελιξία.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ 
Η Ρομποτική Χειρουργική πλεονεκτεί σε σχέση με την παραδοσιακή χειρουργική στην :
 • Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου
 • Ταχύτερη επούλωση και αποθεραπεία
 • Λιγότερη αιμορραγία
 • Λιγότερη παραμονή στο νοσοκομείο
 • Άμεση επιστροφή στην εργασία
 • Περιορισμό της δυσκολίας στην κατάποση και την ομιλία μετά την επέμβαση
Άπνοιες Ύπνου | Ρομποτική Θεραπεία
tors.sleep.apnea_drchatzistefanou_sitea.jpg
Άπνοιες Ύπνου | Ρομποτική Θεραπεία
tors.sleep.apnea_drchatzistefanou_siteb.jpg
ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Δείτε περισσότερα για τη Διαστοματική Ρομποτική Χειρουργική (T.O.R.S.) η οποία αφαρμόζεται στη κλινική μας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.
img_6736.jpg

Ένας στους πέντε ενήλικες έχει τουλάχιστον ήπιας μορφής άπνοια ύπνου. Οι περισσότεροι, ωστόσο, μπορεί να μην το γνωρίζουν. Αν κάποιος ροχαλίζει δυνατά ή ξυπνά απότομα προσπαθώντας να πάρει ανάσα, θα πρέπει να ελεγχθεί άμεσα για άπνοιες. Η υπνική άπνοια μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, αρρυθμίες, υπέρταση, μειωμένη σεξουαλική libido και μειωμένη απόδοση στην εργασία. Έχουν, επίσης, 7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτοκινητιστικό ατύχημα, λόγω υπνηλίας. 

Εάν έχετε διαγνωστεί με αποφρακτική άπνοια ύπνου, ο γναθοπροσωπικός χειρουργός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποια θεραπεία είναι καλύτερη για σας.
 
Ο Dr. Χατζηστεφάνου προσφέρει προηγμένες υπηρεσίες ρομποτικής και χειρουργικής θεραπείας των αποφρακτικών απνοιών ύπνου για μόνιμη και οριστική θεραπεία, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΝΟΙΕΣ ΥΠΝΟΥ

Αίτια Αποφρακτικής Άπνοιας ύπνου
Aποφρακτική άπνοια ύπνου (Obstructive Sleep Apnea) είναι η παροδική και επαναλαμβανόμενη μείωση της φυσιολογικής ροής αέρα προς τους πνεύμονες (άπνοια) κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οφείλεται σε απόφραξη του ανώτερου αεραγωγού λόγω μείωσης του μυικού τόνου της μαλακής υπερώας (ουρανίσκος) και της γλώσσας. Η διακοπή αυτή της αναπνοής προκαλεί διέγερση του εγκεφάλου και αφύπνηση του ασθενούς, ώστε να ξαναρχίσει η διαδικασία αναπνοής. Οι αφυπνήσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα ασθενείς που πάσχουν από άπνοιες να μην ξεκουράζονται αρκετά και να ξυπνούν κουρασμένοι και κακοδιάθετοι, παρότι μπορεί να έχουν “κοιμηθεί” αρκετές ώρες. Εξ' ορισμού η αποφρακτική άπνοιας ύπνου, οφείλεται σε απόφραξη του αεραγωγού στη:

 • Μαλακής υπερώας και σταφυλής (15%)
 • Βάσης της γλώσσας (70%)
 • Υποφάρυγγα (15%)

Άτομα τα οποία έχουν μακρυά και χαλαρή μαλακής υπερώας, μεγάλη σταφυλή, μεγάλη γλώσσα ή μικρή κάτω γνάθο (οπισθογναθισμός) έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν αποφρακτικές άπνοιες κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η παχυσαρκία, οι υπετροφικές αμυγδαλές, το στραβό διάφραγμα, οι υπερτροφικές κόγχες και ο παχύς λαιμός μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα, αλλά δεν αποτελούν αίτια της υπνικής άπνοιας.

Κλινική εικόνα | Ενδείξεις Υπνικής Άπνοιας
Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια απόφραξης της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου έχουν ως αποτέλεσμα :

 • Έντονο και θορυβώδες ροχαλητό
 • "Διακοπή" της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου
 • Ανεξήγητη κόπωση. Να ξυπνάτε δηλαδή κουρασμένοι και κακοδιάθετοι, παρότι έχετε κοιμηθεί αρκετές ώρες
 • Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
 • Κεφαλαλγία, ειδικά κατά την πρωινή έγερση
 • Μειωμένη παραγωγικότητά στην εργασία (χαμηλή συγκέντρωση, αδύνατη μνήμη)
 • Επιθετικότητα και διαταραχή των διαπροσωπικών σας σχέσεων
 • Σεξουαλική δυσλειτουργία
 • Κατάθληψη
 • Σύνδρομο υπνικής άπνοιας (Sleep Apnea Syndrome). Χαρακτηρίζεται από σχετιζόμενη με τις άπνοιες υπέρταση, αρρηθμίες, στεφανιαία νόσο και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Άτομα τα οποία βιώνουν συμπτώματα που σχετίζονται με αποφρακτικές άπνοιες ύπνου θα πρέπει να ελεγχθούν από ειδικό ιατρό και να υποβληθούν σε μια ειδική εξέταση, η οποία λέγεται μελέτη ύπνου. Η κλινική μας στο Ιατρικό Κέντο Αθηνών και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει τη διάγνωση και διερεύνηση της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου.

ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ vs. ΡΟΧΑΛΗΤΟ

Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου | Διακοπή ροής αέρας

Έντονο Ροχαλητό | Μη διακοπή ροής αέρα

Η κλινική μας στο Ιατρικό Κέντο Αθηνών και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει τη διάγνωση και διερεύνηση της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου.

Μελέτη ύπνου

Το έντονο και θορυβώδες ροχαλητό δεν συνοδεύεται πάντα από αποφρακτικές άπνοιες ύπνου. Η διάγνωση της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας δεν είναι κλινική, αλλά γίνεται με μια ειδική εξέταση που λέγεται μελέτη ύπνου. Με την μελέτη ύπνου ελεγχονται τυχόν διακοπές –  “αποφράξεις” – της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Με βάση τον αριθμό των απνοιών ανά ώρα ύπνου – Δείκτης Αναπνευστικής Διαταραχής (Respiratory Disturbance Index, RDI) – η υπνική άπνοια χαρακτηρίζεται ως μικρής [RDI < 15], μέσης [RDI 15 – 30] ή μεγάλης [RDI > 30] βαρύτητας. Μεγάλης βαρύτητας άπνοιας έχουν απόλυτη ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση λόγω του κινδύνου επιπλοκών.

Σημείο απόφραξης αεραγωγού
Ανάλογα με το σημείο της απόφραξης, η υπνική άπνοια χαρακτηρίζεται ως Fujita Ι, όταν το πρόβλημα εντοπίζεται την περιοχή της μαλακής υπερώας και της σταφυλής, ως Fujita ΙΙΙ, όταν εντοπίζεται στη βάση της γλώσσας, ή Fujita ΙΙ, όταν εντοπίζεται και στα δύο. Περαιτέρω έλεγχος με αξονική τομογραφία και πλάγια κεφαλομετρική ακτινογραφία, ολοκληρώνει τη διαγνωστική προσέγγιση και θέτει τις βάσεις ενός ολοκληρωμένου και εξατομικευμένου κατά περίπτωση σχεδίου θεραπείας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΝΤΟΝΟΥ ΡΟΧΑΛΗΤΟΥ

Αφορά περίπου το 30% έως 50% του πληθυσμού και οφείλεται σε χαλάρωση της μαλακής υπερώας και της σταφυλής, τα οποία “πάλλονται” κατά τη διάρκεια της αναπνοής, προκαλώντας το χαρακτηριστικό ήχο του ροχαλητού.

Άπλες συμβουλές για ροχαλητό
Παραθέτουμε μερικές απλές συμβουλές με τις οποίες θα μπορούσατε να μειώσετε τη συχνότητα και την ένταση του ροχαλητού:

 • Χάσιμο περιττού βάρους και λίπους
 • Αλλαγή θέσης κατά τη διάρκεια του ύπνου. Προτιμάτε να κοιμάστε γυρισμένοι προς τη μια πλευρά.
 • Αποφύγετε μεγάλα γευμάτα, καφείνη ή αλκοόλ, για τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο
 • Αποφύγετε τη λήψη υπνωτικών ή ηρεμιστικών χαπιών

Χειρουργική θεραπεία
Προσφέρει μόνιμη και οριστική απαλλαγή από το ενοχλητικό ροχαλητό. Συνίσταται σε εκτομή τμήματος της χαλαρής – “παλλόμενης” – μαλακής υπερώας και σταφυλής. Η επέμβαση είναι απλή, διαρκεί περίπου 30 λεπτά και γίνεται ακόμα και με μέθη.

Ρομποτική θεραπεία (T.O.R.S.)
Η κλινική μας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης είναι μία από της λίγες κλινικές στην Ελλάδα που εφαρμόζεται με επιτυχία ρομποτική χειρουργική θεραπεία (Transoral Robotic Surgery, T.O.R.S.) για το έντονο ροχαλητό. Η ρομποτική χειρουργική δίνει το πλεονέκτημα του σημαντικά μικρότερου χρόνου αποθεραπείας, ο οποίος δε ξεπερνά συνήθως τη 1 εβδομάδα, ενώ μπορείτε να επιστρέψετε άμεσα, την επόμενη κιόλας μέρα, στις επαγγελματικές και κοινωνικές σας υποχρεώσεις.

Έντονο Ροχαλητό | Ρομποτική Θεραπεία

Έντονο Ροχαλητό | Υπερωιο–σταφυλαπλαστική

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΠΝΟΙΑΣ ΥΠΝΟΥ

Συντηρητική Θεραπεία Άπνοιας
Εφαρμόζεται για μικρής έως μέσης βαρύτητας άπνοιες.

ΧΑΣΙΜΟ ΒΑΡΟΥΣ
Χάσιμο του περιττού βάρους, αλλαγή του τρόπου ζωής (άσκηση, μείωση άγχους), αποφυγή μεγάλων γευμάτων, καφείνης ή αλκοόλ πριν τον ύπνο, αποφυγή υπνωτικών ή ηρεμιστικών χαπιών και αλλαγή θέσης κατά τη διάρκεια του ύπνου (προτιμάτε να κοιμάστε γυρισμένοι στη μια πλευρά), μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του ύπνου σε περιπτώσεις ασθενών με μικρής βαρύτητας άπνοιες.

ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ 
Οι ορθοδοντικές συσκευές που μετακινούν τη κάτω γνάθο προς τα έμπρος έχουν αμφίβολα αποτελέσματα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε περιπτώσεις ασθενών με ήπια μορφή άπνοιας.  

ΣΥΣΚΕΥΕΣ C-PAP and Bi-PAP
Αποτελούν μια αξιόπιστη λύση για τους ασθενείς που ταλαιπωρούνται από μέσης βαρύτητας άπνοιας. Η λειτουργεία τους βασίζεται στην αυξηση της πίεσης του εισπνεόμενου αέρα, εμποδίζοντας έτσι τη διακοπή της ροης του στον ανώτερο αεραγωγό. Έχουν όμως περιορισμένες εφαρμογές σε ασθενείς με βαρειά μορφή αποφρακτικής άπνοιας ύπνου (ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας ή καρδιολογικά προβλήματα), ενώ έχει παρατηρηθεί και περορισμένη συμόρφωση των ασθενών στη χρήση του. Περίπου 1 στους 3 ασθενείς εγκαταλείπουν τη χρήση της μάσκας μετά από 1 χρόνο χρήσης. 


Χειρουργική Θεραπεία Άπνοιας 
.jpg

Η χειρουργική θεραπεία προσφέρει μόνιμη και οριστική λύση σε όσους ταλαιπωρούνται από βαριά μορφής αποφρακτικής υπνικής άπνοιας. Ο Dr. Χατζηστεφάνου εξειδικεύεται στη χειρουργική θεραπεία της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου εφαρμόζοντας μια πρωτοποριακή χειρουργική μέθοδο επεμβαίνοντας ταυτόχρονα και στα τρεια σημεία απόφραξης του αεραγωγού κατά τη διάρκεια του ύπνου (υπερώα-σταφυλή | βάση γλώσσας | υποφάρυγγας). Με τον τρόπο αυτό τα ποσοστά επιτυχίας τα οποία φθάνουν έως και 90%. Αντιθέτως η παρέμβαση μόνο στη περιοχή της σταφυλής δε μπορεί να βελτιώσει τις άπνοιες σε ποσοστό πάνω από 15 - 20%. 

ΕΝΔΕΞΕΙΣ
Η χειρουργική θεραπεία ενδείκνυται για ασθενείς με :

 • Βαρειά μορφή άπνοιας (RDI > 30 ή υποξυγοναιμία < 90%)
 • Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
 • Καρδιολογικά προβλήματα (υπέρταση, αρρυθμίες)
 • Δεν προσαρμόστηκαν στη μάσκα CPAP ή Bi-PAP

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ο Dr. Χατζηστεφάνου πραγματοποίησε τη πρώτη στην Ελλάδα οριστική χειρουργική θεραπεία αποφρακτικής άπνοιας ύπνου επεμβαίνοντας ταυτόχρονα και στα τρεια σημεία απόφραξης του αεραγωγού κατά τη διάρκεια του ύπνου (υπερώα-σταφυλή | βάση γλώσσας | υποφάρυγγας). Ο ασθενής απαλλάχθηκε οριστικά από τις άπνοιες και άρχισε να αναπνάει κανονικά από την 1η κιόλας μετεγχειρητική ημέρα.

Δείτε περισσότερα για την πρωτοποριακή χειρουργική μέθοδο αντιμετώπισης της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου που εφαρμόζεται στην κλινική μας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

 

Πρωτοποριακή Θεραπεία Άνοιας Ύπνου
1η στην Ελλάδα οριστική χειρουργική θεραπεία άπνοιας

Πρωτοποριακή Θεραπεία Άνοιας Ύπνου
Μαρτυρία ασθενούς που υπεβλήθει σε χειρουργική θεραπεία

Ρομποτική Θεραπεία Άπνοιας
Η Διαστοματική Ρομποτική Χειρουργική (Transoral Robotic Surgery • T.O.R.S.) αποτελεί την πιο προηγμένη χειρουργική μέθοδο θεραπείας της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου. Χρησιμοποιώντας ένα ρομποτικό σύστημα για την καθοδήγηση των χειρουργικών εργαλείων, ο χειρουργός έχει τη δυνατότητα να κάνει κινήσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια, σταθερότητα και ευελιξία.


ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ 
Η Ρομποτική Χειρουργική πλεονεκτεί σε σχέση με την παραδοσιακή χειρουργική στην :
 • Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου
 • Ταχύτερη επούλωση και αποθεραπεία
 • Λιγότερη αιμορραγία
 • Λιγότερη παραμονή στο νοσοκομείο
 • Άμεση επιστροφή στην εργασία
 • Περιορισμό της δυσκολίας στην κατάποση και την ομιλία μετά την επέμβαση
Άπνοιες Ύπνου | Ρομποτική Θεραπεία
tors.sleep.apnea_drchatzistefanou_sitea.jpg
Άπνοιες Ύπνου | Ρομποτική Θεραπεία
tors.sleep.apnea_drchatzistefanou_siteb.jpg
ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Δείτε περισσότερα για τη Διαστοματική Ρομποτική Χειρουργική (T.O.R.S.) η οποία αφαρμόζεται στη κλινική μας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.
advanced.sleepapnea.tots.suregry_drchatzistefanou.gr-1.jpg
ΑΠΝΟΙΕΣ ΥΠΝΟΥ
Προηγμένες υπηρεσίες ρομποτικής και χειρουργικής θεραπεία των αποφρακτικών απνοιών ύπνου για μόνιμη και οριστική θεραπεία. Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΝΟΙΕΣ ΥΠΝΟΥ

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
American Association Of Oral & Maxillofacial Surgeons
 
ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

O Dr. Χατζηστεφάνου εξειδικεύεται στις άπνοιες ύπνου, εφαρμόζοντας μια καινοτόμα χειρουργική επέμβαση για μόνιμη και οριστική λύση. Η επέμβαση συνίσταται σε ταυτοχρονη αποκατάσταση της απόφραξης στην υπερώα και τη βάση της γλώσσας.

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
1η Πανελλαδικά Οριστική Χειρουργική Θεραπεία Άπνοιας Ύπνου

 
myoms_robotics_drchatzistefanou.jpg
ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Προηγμένες υπηρεσίες ρομποτικής χειρουργικής θεραπεία των αποφρακτικών απνοιών ύπνου για μόνιμη και οριστική θεραπεία, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

myoms.gr_logo-2.jpg
ΚΛΙΝΙΚΗ • ΑΘΗΝΑ
Β' ΓΝΑΘΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ  
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Διστόμου 9, Μαρούσι 15125

Γραμματεία⎜Ιατρικό Αθηνών :
(210)699 1024 (09:00 – 13:00)

Γραμματεία⎜myOMS.gr:

(211)103 1490 (09:00 – 21:00)

Dr. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ MD,PhD
Γναθοπροσωπικός Χειρουργός
T: (211) 103 1490
K: (697) 7450596
E: chatzistefanou@myoms.gr

myoms.gr_iatriko.jpg
ΙΑΤΡΕΙΟ • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Β' ΓΝΑΘΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ   
Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο 
Ισόγειο, Ιατρείο 25

Γραμματεία⎜myOMS.gr:
(211) 103 1490 (09:00 – 21:00)

Γραμματεία⎜Διαβαλκανικό :
(231) 040 0302 (09:00 – 13:00)

Dr. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ MD,PhD
Γναθοπροσωπικός Χειρουργός
τηλ.: (211) 103 1490
κιν. : (697) 745 0596
email: chatzistefanou@myoms.gr
myoms.gr_iatriko.jpg

SOCIAL MEDIA

Dr. ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ MD, PhD

Γναθοπροσωπικός Χειρουργός
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών
: (211) 103 1490 | 09:00 – 21:00
M: (697) 745 0596
: ichatzistefanou@usa.com

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών 
(210) 699 1024 | 09:00 – 13:00

Διαβαλκανικό Θεσσσαλονίκης 
(231) 040 0302 | 09:00 – 13:00
ioannis-chatzistefanou-classic-gold-low-res.png

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.